Route des Vins – Land van Kalk
Wist je dat Limburg dé wijnprovincie van Nederland is? Maar liefst 32% van de totale Nederlandse wijndruiven wordt op de rijke mergelbodem geteeld. Dit schreef ik twee jaren geleden in mijn blog over de allereerste Route des Vins die toendertijd in Wahlwiller gelanceerd werd.Grappig toeval dat, op dezelfde herfstige dag en datum, twee oktober, we richting Voerendaal rijden om vandaar uit de route des vins te gaan wandelen die ons voert door een heel ander gedeelte van Zuid-Limburg.
Startpunt van onze route is de parkeerplaats bij de Kunradersteengroeve te Voerendaal. Er staat een plattegrond met allerlei kleurig aangegeven routes. Wij gaan voor route Vi4, een wijnroute van ongeveer acht kilometer in het mooie Land van Kalk.
En de kalk ligt hier ook letterlijk aan de oppervlakte. Overal geel gekleurde stenen van poreus kalkmateriaal, in alle vormen en maten, onder onze voeten. Kunradersteen lijkt op Limburgse mergel, maar is veel harder omdat het compacter is en geen klei bevat. Er wordt in deze groeve verantwoord en met beleid gedolven, dat staat op de site van de groeve te lezen.
Yellow Brick Road
Na het gele kalkstenen pad zien we al snel, voor ons uitgestrekt, de prachtige wijngaard van landgoed Overst, waar op dat moment volop wordt geoogst.
We lopen naar beneden langs de rijpe druiven en proeven stiekem van de zoete besjes. Inderdaad de hoogste tijd om te plukken! Beneden staat een grote tractor waar alle geplukte rijpe druifjes worden verzameld om later tot wijnsap gekneusd te worden.
Sinds 2003 staan, dornfelder, auxerrois, pinot gris en cabernet sauvignon (ruim 11.000 druivenstokken op drie hectare) op Voerendaalse löss en Kunradersteen.
De wijngaard is gelegen tussen Winthagen en Voerendaal. Een gebied dat eerst werd gebruikt voor intensieve landbouw maar later (vanaf 2002) is het oude landschap, Limburgs hellingbos en kalkgraslanden met wandelpaden langs boomgaarden, in ere hersteld. En het resultaat mag er zijn.
Heuvel op
Terug naar de routes des vins: rechts bij de fruitbomengaard naast Landgoed Overst lopen we een tunneltje door, waarover het verkeer van de A79 raast.
Daarna wandelen we een stukje parallel aan deze lange slang van grijs asfalt, maar het verkeer stoort niet echt.
We gaan naar links en duiken het mooie Land van Kalk weer in. Een heuveltje op en we lopen tegen een oude kalkoven aan.
Tot 1969 werd er in Ubachsberg nog kalk verbrand en gebruikt als toepassing in de bouw.
We lopen verder de heuvel op en boven op het plateau is in de verte al een van de vele wijngaarden van Sint Martinus, locatie Kalkberg, te zien.
Daar aangekomen constateren we dat de druiven hier ook zoet en rijp zijn maar er wordt nog niet zichtbaar geoogst. Er staan aangeplant de witte solaris, johanniter, muscaris, souvignier gris. De donkerspaarse cabernet cortis hangt er prachtig bij tegen het groene decor en steelt de show.
Heuvel af
We volgen het pad richting het dorp Termaar en al verder wandelend dient onze derde en laatste wijngaard zich alweer aan: Kunrader Vallei.
De gaard werd in 2009 aangelegd en telt inmiddels ongeveer drieduizend stokken. Aangeplante hybride en dus voor ons klimaat geschikte, rassen zijn: solaris en johanniter en de showstopper: de paarse cabernet cortis.
We eindigen onze Land van (Kunrader) Kalk tour in Winthagen.
Leuk om, door het overigens, beschermde dorpsgezicht, te struinen op weg naar het eind van onze Vi4 wijnroute. We zien in de verte Langoed Overst alweer opdoemen, de tractor en de bedrijvigheid is verdwenen, de druivenranken zijn geplukt, de zoete oogst op weg naar de wijnkelder.
Goodbye Yellow Brick Road.
Meer weten? Check deze link: Land van Kalk Route des Vins