Proef de biologische Italiaanse wijnen van Giorgio Rossano

Onlangs sprak ik met Giorgio Rossano, bij Gedeelde Weelde in Maastricht. Giorgio vertelde over het ontstaan van zijn bedrijf en liet mij proeven van een selectie wijnen uit zijn assortiment.

Ik deel Giorgio’s verhaal en laat je meegenieten van de proefnotities van de bijzondere Italiaanse biologische wijnen die ik dronk

 

‘’Ik kom uit de Piëmonte en wel uit de Alba-streek’’ vertelt de inmiddels zeventigjarige Giorgio. ‘’Toen ik vijf jaar was verhuisden we naar Turijn waar mijn vader ging werken in de industrie. Wij waren van huis uit contadini (boeren)’’. Ik kan me herinneren dat ik altijd in de vakantie bij mijn grootouders mee ging helpen op het land’’.

‘’Begin jaren ‘80 werkte ik in een natuurvoedingswinkel in Eindhoven. Ik kwam daar in aanraking met producten uit de natuurvoeding’’. Ondertussen leerde Giorgio zijn vrouw kennen in Nederland. Ook  leerde hij een importeur kennen die bio-wijnen inkocht, namelijk:  Chateau Prodor uit Lelystad. Giorgio vertelt verder ‘’Eind jaren tachtig waren biologische producten nog niet zo bekend als nu. Het zat meer in het alternatieve circuit, een club idealisten die daar mee bezig was’’.

foto: Giorgio met tante en opa bij de perzik-oogst.

In 1990 was het dan zover: Giorgio liet zich officieel registeren bij de Kamer van Koophandel. Daarna zocht hij contact met Professor Garofalo, landbouwwetenschapper aan de universiteit van Turijn. Deze persoon had voor Giorgio een lijst met twintig geregistreerde biologisch werkende wijnboeren. Die werden benaderd door Rossano en zo kwam hij aan zijn leveranciers.

 

Giorgio vertelt ´´Drie, vier jaren later ging ik ook olijfolie en Balsamico-azijn toevoegen aan mijn assortiment. De biologische olijfolie kwam ik op het spoor doordat ik in een natuurvoedingswinkel in Alba, Piemonte het merk Salvagno proefde en tot zover was er in Nederland zoiets nog niet te krijgen, tenminste niet van die kwaliteit.

 

‘’De Balsamico van Guerzoni daarmee kwam ik op een grote bio-beurs mee in aanraking’’. En zo geschiedde dat deze twee producten in het vaste assortiment erbij kwamen. Nog later kwam er nóg de productenlijn van coöperatie Campo (tomaten in blik en pasta) uit Le Marche bij. Deze producten zijn te vinden in winkels als Ekoplaza, Odin, Marqt en andere natuurvoedingswinkels.

Lees verder en geniet van de proefnotities op ciaotutti

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om u de best mogelijke browse-ervaring te bieden. Als u deze website blijft gebruiken zonder uw cookie-instellingen te wijzigen of als u hieronder op "Accepteren" klikt, stemt u daarmee in.

Close