De Magie van Champagne
Moët et Chandon, Veuve Clicquot, Bollinger en Ruinart. Klinkende namen die roepen associaties op van luxe en hedonisme. In deze blog duiken we in de wereld van de meest beroemde mousserende wijn ter wereld. Volg mij op een sprankelende ontdekkingsreis door de wijngaarden waarin we samen een vleugje van de magie van deze bubbels proberen te ontdekken.
In het hart van de Champagnestreek, onder de prachtige stad Reims, ligt een natuurgebied: Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims. Het heuvelachtige landschap wordt omzoomd door tienduizenden wijnstokken, waarvan het exclusieve godenvocht wordt gemaakt. Men kan kiezen uit verschillende parcours, zoals de Vallée de la Marne en de Cote des Blanc. Ons oog valt op de Montagnes des Reims-route. On y va!
C’est un beau romance….
We starten in Reims met zijn beroemde kathedraal en roemruchte koninklijk verleden en rouleren door het gebied ten zuiden hiervan. We eindigen in Haut-Villers – de geboorteplaats van de champagne – waar de beroemde Dom Perignon in het klooster ooit keldermeester was. Maar voordat we daar aanlanden, wordt onze eerste stop Gueux. Daar liggen driehonderd jaar oude wijngaarden, inclusief een prachtig uitkijkpunt met een zeer oude, ingeslapen kapel, de Saint-Lié.
Onze volgende stop is Rilly-la-Montagne. Langs de hellingen vindt je hier veel pinot noir. Je vind niet veel biodynamische wijnmakers in de Champagnestreek maar Michel Fagot, waar we langs rijden, is een uitzondering hierop en is wel met de natuur begaan. Er zijn steeds meer champagneproducenten die – biologische of biodynamische – teelt omarmen. Ook grote merken zoals Bollinger en Perrier-Jouët hebben alle pesticiden in de ban gedaan.
C’est une belle histoire…
Al rijdende via Chigny-les-Roses zien we in de verte de beroemde vuurtoren van Verzenay omgeven door een zee van wijngaarden. Vuurtoren? Jazeker! Geen misplaatste grap, maar in 1909 was er een vermogende champagneboer die dit lichtbaken voor de lol liet bouwen. Het heeft sindsdien verschillende functies gehad, onder andere horeca. Nu is er een klein museum in gevestigd dat zijn licht laat schijnen op het fenomeen Champagne. Maar voordat we ‘Le Phare de Verzenay’ bezoeken, bewonderen we eerst de ‘Moulin de Verzenay’ die trots op de Mont-Boeuf staat omgeven door pinot noir struiken.
”Je verdiend hem als je een overwinning hebt behaalt, je hebt hem nodig als je wordt verslagen” – Napoleon.
Dit keer is het oude champagnehuis J. Goulet die in 1909 deze molen liet bouwen. De molen staat niet alleen mooi te wezen tussen al het groen, maar heeft ooit gediend als observatiepost in de eerste en de tweede wereldoorlog. De firma Monopole Heidsieck ontfermde zich daarna over de werkeloze moulin en zorgde dat de wieken weer vrolijk konden ronddraaien.
C’est une romance d’aujourd’hui
Vandaag de dag bekommert champagneproducent G.H. Mumm zich om het historische bouwwerk, maar helaas kunnen we het van binnen niet bezichtigen. Nog een aanrader in de buurt van de molen en de vuurtoren: Les Faux de Verzy. Ongeveer duizend bijzondere bomen. Het is de grootste concentratie dwergbeuken die bij elkaar staan in de wereld. We rijden van het sprookjesbos zuidelijk richting de Marne vallei.
We arriveren bij een wijngaard die de eerste clos was in de champagne. Clos betekent letterlijk ”gesloten” en wordt gebruikt als term als een wijngaard volledig ommuurd is. Deze clos ligt ten zuiden van Mareuil-sur-Aÿ en op de noordflank van de rivier de Marne die het zonlicht reflecteert waarvan deze clos profiteert. Het is een zeer steil perceel vol pinot noir en daartussen bloemen en geurige groene kruiden. Deze wijngaard is sinds 1522 in handen van de Philipponnat familie en was ooit één van de hofleveranciers van Lodewijk de zonnekoning.
We arriveren ondertussen bij Epernay, dé historische hoofdstad van de Champagne, maar dit stadje slaan we vandaag even over. We rijden door naar Hautvillers en onderweg zien we nog wijngaarden van één van de grootste Champagnehuizen: Möet et Chandon. Deze mammoet heeft wijngaarden verspreid over Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Sézanne and Aube.
Un cadeau de la providence
We arriveren in het charmante dorpje Hautvillers. Het einde van deze Tour de Champagne. Hier ademt de ziel van benedictijner Pierre Pérignon en ontdekken we het geheim van de sprankelende bubbel.
Men heeft ons lang laten geloven dat Dom Pérignon de uitvinder was van de champagne. Dat klopt niet helemaal. Hij was wel degene die besefte dat door de opbrengst van de wijnstok te beperken, dit de smaak in de druif concentreerde.
Ook verbeterde hij de smaak door verschillende druivensoorten met elkaar te mengen, het zogenaamde assembleren. Moët et Chandon kocht in 1930 de rechten om de naam Dom Perignon te mogen gebruiken voor hun meest prestigieuze topcuvéés uit de beste oogstjaren. Een eerbetoon aan deze religieuze monnik een magische godendrank perfectioneerde. Alsof je de sterren drinkt.
Santé!